13-9-2022
Traditioneel begint na de zomervakantie het beursseizoen weer. Bij agrarische beurzen bestaat het aanbod uit diverse regionale, landelijke en internationale beurzen. Is het na twee jaar afgelastingen en verplaatsing als gevolg van corona weer business as usual? Of toch niet?
AgroTechniek Holland trapte begin september het beursseizoen weer af. Dit nadat afgelopen voorjaar de draad in beurzenland weer voorzichtig werd opgepakt. De schwung zat er bij de eerste beurzen echter nog niet in. Veel agrarische marketeers vragen zich af of beursdeelname de juiste besteding is van hun marketingbudget. Zeker als de bezoekers wegblijven of het profiel ervan niet goed aansluit op je doelgroep. Dan liever kiezen voor andere communicatiemiddelen?
Online of fysiek ontmoeten?
Toen corona een streep zette door fysieke beurzen, zochten vele bedrijven contact met hun relaties via online events zoals webinars. De ontwikkeling en professionalisering ervan is razendsnel gegaan en dit communicatiemiddel heeft zich voor specifieke doeleinden zeker bewezen. Wat mist in de online communicatie is het persoonlijke contact, iets dat een belangrijk pluspunt is van een vakbeurs. Het contact vindt bovendien plaats in een andere setting dan bijvoorbeeld een regulier acquisitiegesprek of bedrijfsbezoek aan de keukentafel.
Vakbeurs of eigen event?
Voor persoonlijke ontmoetingen zijn er naast vakbeurzen ook alternatieven. Steeds meer bedrijven kiezen voor het organiseren van een eigen event, zoals een relatiedag of bedrijfsfeest. Het voordeel van een eigen event is dat de focus volledig op jouw bedrijf ligt zonder afleiding door je concurrenten. Je hebt bovendien zelf de volledige regie in handen: het tijdstip, naar wie je uitnodigingen stuurt, het programma, enzovoort. Een nadeel is dat de mogelijkheden voor laagdrempelig contact met nieuwe relaties en prospects beperkter is.
Nieuwe of bestaande relaties?
Voor het bestendigen van de bestaande relaties is eigen event een goed alternatief voor een vakbeurs. Het contact is intensiever, maar het is minder geschikt om nieuwe relaties aan te gaan. Ook het kostenaspect is zeker een overweging. Het organiseren vergt over het algemeen een behoorlijke investering in mankracht en tijd, zelfs als je de organisatie uitbesteedt.
Waarom zou je wel naar een beurs gaan?
- Het zorgt voor reuring, zowel intern (het moet op tijd klaar zijn..) als naar buiten
- In korte tijd contact hebben met heel veel potentiële klanten en relaties
- Een nieuw product of dienst in kort tijdsbestek aan veel mensen presenteren
- Meeliften op de publiciteit en aandacht die een beurs vaak met zich meebrengt
- Contact met je relaties; een gesprek in levende lijve is intensiever dan met tussenkomst van een beeldscherm.
- Een laagdrempelige mogelijkheid voor (toekomstige) relaties om contact te leggen
- Je kunt je product goed toelichten en presenteren; door te voelen, te ruiken, erop of erin te gaan zitten krijg je er meer beleving bij.
Waarom zou je niet naar een beurs gaan?
- De investering in zowel geld als tijd; naast de out-of-pocket kosten voor onder andere de huur van de standruimte en inrichting betekent een beursdeelname een behoorlijke aanslag op de menskracht.
- Het verwachte aantal bezoekers (in aantal en kwaliteit) staat niet in verhouding tot de kosten; daarom is het zinvol om elke beursdeelname kritisch te evalueren.
- Andere kanalen lenen zich er beter voor om in contact te komen met de doelgroep en impact te hebben; bijvoorbeeld een open dag.
Wil je eens sparren voor het optimaal besteden van het marketingbudget? Of zoek je een krachtig beursconcept of invulling van een eigen event? Neem dan gerust contact met ons op.