15-11-2016
Deze week staat weer de tweejaarlijkse Eurotier op de agenda. ‘The world's leading trade fair for animal production’, zoals de organisator DLG de beurs zelf aankondigt. En inderdaad. Wie de Eurotier wel eens heeft bezocht weet hoe groot deze internationale beurs is.
Grote vakbeurs
Enkele getallen over de vorig editie (2014): ruim 24 ha bruto beursoppervlak, 2.368 standhouders en ruim 156.000 bezoekers. Daaronder waren ook veel Nederlanders, zowel onder de exposanten als de bezoekers. Maar liefst 189 Nederlandse bedrijven presenteerden zich in Hannover, waarmee Nederland na thuisland Duitsland de meeste inzenders leverde.
Standhouders en beursbezoekers
Het totale aantal exposanten is dit jaar gegroeid naar 2.600 en het aandeel Nederlandse bedrijven is gegroeid tot 237. Een kanttekening is dat in 2014 de pluimveesector niet was vertegenwoordigd en die is er dit jaar (niet-VIV-jaar) wel bij. Ter vergelijking: het aantal NL exposanten op Eurotier is bijna gelijk aan het totaal aantal exposanten op de LIV in Hardenberg in 2016. Met de wetenschap dat steeds meer Duitse bedrijven zich op Nederlandse beurzen in de grensregio’s presenteren, overtreft het aantal NL inzenders op de Eurotier die van de LIV in Hardenberg.
Internationaal
Ook Nederlandse bezoekers trekken in steeds grotere getale de grens over naar Hannover. In 2014 registreerde de organisator zo’n 3.600 bezoekers uit ons land. Ook hier weer ter vergelijking: Hardenberg begroet jaarlijks 17.000 bezoekers zowel uit Nederland als uit de Duitse grensstreek.
Beursdeelname
Interessante weetjes over beide beurzen, en biedt het ook aanknopingspunten om de marketingcommunicatie en in het bijzonder de beursdeelname onder de loep te nemen? Elke beurs heeft zijn eigen publiek en zijn eigen insteek. Uit onze eigen MultiMediaMeter-onderzoeken weten we dat agrariërs persoonlijk contact heel belangrijk vinden. Naast het bezoek van de adviseur aan huis is het bezoeken van een beurs een laagdrempelige manier om persoonlijk contact te hebben en zeker om eerste contacten te leggen met nieuwe relaties.
Vakbeurzen
Vakbeurzen spelen een belangrijke rol bij de keuze rondom investeringen. Bezoekers krijgen in een korte tijd inzicht in trends en noviteiten. Ze kunnen letterlijk zien en voelen wat er te koop is. Uit MultiMediaMeter Varkenshouders en Pluimveehouders blijkt dat het bezoeken van een internationale beurs een correlatie heeft met de bedrijfsomvang; ondernemers van grote bedrijven bezoeken vaker internationale beurzen.
Relatiebeurzen
De relatiebeurzen, waaronder we de regionale beurzen gemakshalve scharen, hebben een belangrijke functie in het onderhouden van de relatie. Uit hetzelfde MultiMediaMeter-onderzoek weten we dat vrijwel elke rundveehouder, varkenshouder en pluimveehouder wel een van de regionale beurzen bezoekt. Zo heb je als exposant de mogelijkheid om in een korte tijd contact te hebben met al je relaties en om je aan prospects te presenteren.
Wat is de beste beurs voor u?
Elke beurs heeft zijn eigen publiek en zijn eigen insteek. Niet de bezoekersaantallen zijn doorslaggevend maar de 'kwaliteit' van het publiek. Belangrijk is de vraag: ‘met welk doel neemt u deel aan een vakbeurs?’ en ‘op wie richt u zich?’. Als u internationale expansie zoekt, kan een internationale vakbeurs of handelsbeurs een heel efficiënte manier zijn om uw bedrijf of product op de kaart zetten. Het vergt echter veelal een behoorlijke investering en daarom is het belangrijk die keuze weloverwogen te maken.
Beursconcept
Bij de grote internationale beurzen zien we dat de omvang van de beurs bezoekers noopt keuzes te maken en goed voorbereid de beurs te bezoeken. Dan is het zaak om op de shortlist te komen en al in het voorveld de nodige acties te ondernemen. Wij kunnen u ondersteunen om de kansen die beurzen bieden optimaal te benutten. Van beursplan, beursconcept en standbouw tot en met de communicatie rondom de beursdeelname. Wilt u klankborden over de mogelijkheden van vakbeurzen in uw marketingcommunicatie, neem dan contact met mij op.